top of page
Keresés

7. rész - Athleisure

A stílusirányzat, ami egyre nagyobb teret követel magának. Szép lassan belopódzik a gardróbunkba, elkezdi átvenni a hatalmat, és ahogy elnézem nagyon nehéz lesz onnan valaha is kitessékelni. Sőt, mondhatnám úgy is, hogy minél több időt tölt ott, annál inkább megkedvelteti magát.

Nézzük, hogyan alakult ki ez a trend. Még valamikor réges-régen a ’70-80’-as években…….
Muszáj ilyen meseszerűen leírnom, mert az én korosztályom szemlesütve emlékezik vissza azokra az időkre, amikor a legdivatosabbnak tartott Jane Fonda ihlette lábszárvédő és fejpánt kombót olyan természetességgel viselte a hétköznapokban, mintha az egész város egy nagy aerobic terem lenne. A fiúk pedig Stallone ihlette szürke pamut pólóban mutogatták izmos felkarjukat.Aztán ezen túllépve a ’90-es évek elején jöttek a susogós melegítők minden színben és minden alkalomra. Ekkor terjedt el a sportolásra szánt edzőcipők utcai viselése (így utólag “Bárcsak maradt volna!”), majd váltotta ezt a férfiaknál a makkos cipő, mint az athleisure stílus első alkalmazása. Megjelentek a hoodie-k és melegítő nadrágok.

Nem kisebb hírességek is hódoltak ennek a kényelmes viseletnek, mint Diana hercegnő, vagy éppen a tengerentúlon egy új szubkultúrát kialakító RunDMC és más Hiphop sztárok. A nagy sportruházati cégek felismerve az új trendet, elkezdték a piacot kiszolgálni. Az Adidas, a Nike, a Reebok, és megjelentek új cégek is a piacon, mint a los angelesi LA Gear.A 2000-es években megjelentek a kényelmes jóga nadrágok.


A Lululemon szexissé tette a jógaruházatot. Stílusossá tette, és arra késztette az embereket, hogy viseljék, akár jógáznak, akár nem – és ez ténylegesen elhozta nekünk az athleisure stílust.  Ez a megnevezés egy hibrid szó. Az ATHLETIC és a LEISURE szavakból olvadt össze, és pontosan meg is határozza nekünk az irányzatot. Sportos és Laza.

Egy világjárvány szükségeltetett ahhoz, hogy ne is engedjük el többé. Mára nem meghökkentő egy elegáns darabot egy sportossal kombinálni. A Covid alatt végképp búcsút mondtunk a feszes, szoros, kényelmetlen daraboknak. Ezt az új, kényszer szülte lazaságot felismerve, a legnagyobb divatházak is alkalmazkodtak a trendhez és a kényelmes darabokat jelenítették meg a kollekciójukban. Segítségükre volt ebben, hogy az új technológiáknak köszönhetően új anyagok és új technikai eljárások jelentek meg a textiliparban is.Ez a stílus összehozza a kényelmet és a funkcionalitást. Mindegy, hogy 15 vagy 80 éves, aki viseli vagy milyen társadalmi réteghez tartozik. Egyes darabok ugyan úgy megállják helyüket a női és férfi outfitekben.

Azért ne feledjük, ez nem edzőtermi stílus!


Bátran próbálkozz egy jóga nadrág+hoodie+oversize zakó+sportcipő kombinációval!


Viselj egy kényelmes bőszárú nadrág+poló+ing+szövetkabát+sportcipő outfitet!Ezt a stílust több designer is partneri együttműködésben képviseli. Stella McCartney az Adidassal 2005 óta, Gucci szintén az Adidassal mutatott be 2023-ban egy új kollekciót és Jacquemus is 2023-ban kooperált először a Nike-val.


A legismertebb márkák, akik a “leghangosabbak” ebben a stílusban, és érdemes mindenképpen megismerkedni velük a Lululemon, Fabletics, Alo jóga, Adidas, Nike.Sokszor láthatjuk Victoria Beckhamet vagy Hailey Bieber modellt ilyen outfitben.Tökéletesen mutatja a férfi athleisure stílust David Beckham.


Ugye neked is lapul a gardróbodban jó pár darab, amivel hozod ezt a stílust?

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page