top of page
Keresés

5. rész - Preppy style - Első rész

Frissítve: 2022. nov. 19.


A stílus, ami összeköti a múltat a jelennel.


Ah! Mennyire izgalmas ez a mondat! Mennyi mindent jelenthet!

Van benne történelem, korok, korszakok, emberek, helyek, divat, stílus…… és még sorolhatnám.

Ha ilyen szemüvegen keresztül nézem stílusutazásunk mostani állomását, akkor azon gondolkodom, hogyan fogom tudni átadni nektek azt a sok mindent, amit ez a stílusirányzat jelent.

Érzitek, hogy itt most nem csak a ruhákról van szó?


A Preppy az egy életérzés.
Kezdjük egy kis történelemmel.


Származását tekintve Angolszász gyökerekkel rendelkezik. Neve az angol Preparatory school (előkészítő iskola) rövidítése.

Ezek a bentlakásos iskolák az elit egyetemek előkészítői voltak, ahol a gazdag, jómódú és felsőosztálybeli amerikaiak gyermekei jártak.


És mint minden rendes iskolának…. természetesen saját egyenruhájuk volt.

Az egyenruha ebben az esetben is az összetartozást, a hovatartozást, az egy bizonyos körhöz való tartozást jelentette.

Hogy egy kis képi világgal szemléltessem, nem mindegy, hogy a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző szakiskola melyik házába tartozol.


A Griffendél, a Mardekár, a Hollóhát vagy a Hugrabug színeit öltöd magadra. Mert hát a hovatartozás egy életre szól.
A Preppy már az 1890-es években is létezett. Aztán az 1900-as évek közepén az USA északkeleti részén a már több évtizede együtt működő egyetemi sportkörök létrehozták szövetségüket az Ivy League-t, azaz a Borostyán ligát.

Ez a liga mind a mai napig azt a 8 elit egyetemet tömöríti magába, ahol a legmagasabb képzést kapják a diákok. (Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Princeton, Pennsylvania, Yale).


És honnan az elnevezés? Természetesen mi sem lehetne régimódibb vagy elitebb, mint ennek a története.


A diákok már az 1800-as évek végétől megünnepelték az “Ültessünk borostyánt” nevű ünnepet, melynek során borostyánt ültettek az épületek mellé, mely később befutotta a falakat.Az “IvyDay”-t a mai modern időkben az egész egyetemre kiterjedő bulival és egyéb programokkal ünneplik, amelynek célja az egyetem közösségének összehozása, barátságok kötése és megszilárdítása, valamint hogy a hallgatók lazítsanak a döntőkre és a félév végére készülve.Érzitek az egyetemi történelem porlepte lapjait olvasva, hogy mennyire ódon és maradandó amit képviselnek?Érdekességként megjegyzem, hogy az USA utolsó hat elnökéből négy a “Borostyán liga” valamelyik egyetemén végezte tanulmányait.


Ennyi történelmi kitekintő után jöhet végre a stílus bemutatása?Tartsatok velem és a következő bejegyzésben bemutatom nektek, mi is az a Preppy style.

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page