top of page
Keresés

Preppy Style - Második rész

Mostani stílusutazásunk nem városnézés lesz, hanem szélesebbre tárjuk a látóterünket.

Az előző bejegyzésben már bevezettelek benneteket a Preppy stílus történelmébe.

Úgy kezdtem, hogy angolszász eredetű. Ez alatt pedig nem mást, mint az Amerikai Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát értjük.Mivel csak 10 hetünk van, erre a #stílusutazásra, szálljunk repülőre. És mivel az internet világában bármi megtörténhet, arra gondoltam, miért ne a Concorde-al tegyük meg ezt.

Igen…tudom…. már kivonták a forgalomból.

De….. már megint ez a DE!

Ha már történelem, stílus, elegancia, miliő, jómód, stílus, életérzés és még a jelentése is egység ( Concordia latin eredetű szóból ), annyira passzol a mi témánkhoz.

Nem is beszélve arról, hogy a londoni Heathrow és a New York-i John F. Kennedy repülőtér között közlekedett. Röpke 2 óra 52 perc alatt tette meg ezt a távot. Mi pedig most stílusosan oda-vissza repkedhetünk vele, hiszen ez a két ország lesz, ahol bemutatom nektek a Preppy “típusait”.


Helyezzétek magatokat kényelembe, és mire kettőt pislogtok, meg is érkezünk New York-ba.

(Jaj! Nagyon elkalandoztam. Néha belém bújik egy kis ‘író’ ördög, és megpróbál eltéríteni az eredeti témámtól. Most visszazavarom a kénköves tüzes katlanába, és valóban rátérek a stílusunkra.)

Az elit egyetemeken a tudás megszerzése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a sportéletre. A tradicionális sportok, mint az evezés, tenisz, golf, lovaspóló vagy éppen a vitorlázás kedvelt volt mindig is a diákok körében. És mivel a Preppy stílus a hagyományokra és az értékekre épít, mi sem természetesebb, hogy ezek a stílusjegyek megjelennek az öltözékekben.A Preppy stílus mindig a klasszikus elemekből táplálkozik. Alap a rendezettség, az elegancia, amely a sportos és klasszikus darabokat is átjárja, a mértéktartás és a hagyományok közvetítése.


A színeket alapvetően a földszínekből választják, de kiegészülnek egy-két élénkebb darabbal. Ezek jellemzően az Ivy League egyetemeinek színei. ( Yale és Pennsylvania-sötétkék és fehér, Harvard - bordó, Princeton - narancs, Dartmouth - sötétzöld, Columbia - világoskék, Cornell - piros és fekete. )Az anyagválasztás is a minőségről és gazdagságról árulkodik. Mindegyik természetes és időtálló. Ilyen például a Tweed, a kordbársony, pamut, kasmír, moher.

Mintákat tekintve jellemző a skótkocka, káró kocka, nyolcas (kábel) kötés, címerek, címeres gombok.Kulcsdarabok a ruházatban a lezser Chino nadrág, a galléros póló, az Oxford ing (legombolható gallérú), a kábelkötésű vagy kárómintás pulóver, a V nyakkivágású csíkos passzéjú mellény, a zakó, a kockás szoknya, a rakott szoknya, kis kendők, vadászcsizma, loafer vagy a Mary Jane shoes.Az egyetem nem tart örökké, mégis szívesen viselték későbbiekben is a végzett diákok ezeket a ruhadarabokat. Erre a trendre felfigyelve a tervezők is elkezdték piacra dobni saját kollekciójukat. Ezt a stílust képviseli Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Gant és a Brooks Brothers.Tudtad, hogy a Brooks Brothers az USA 46 elnökéből 41-et ruházott fel?


Hogy tetszik? El tudnád képzelni magadon ezeket a darabokat?

Ha még bizonytalan vagy, gyere és utazz velem tovább!


A következő bejegyzésben visszarepülünk Londonba, és megnézzük miként hordják az angolok a Preppy stílust.

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page